Recept på fyllningar

Bärmousse

200g Hallon/blåbär/jordubbar eller den frukt du har
1dl florsocker
100g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde

1)Mixa hallonen till en puré, (sila om du vill få bort lite frön)
2)Lägg gelatinbladen i blöt
3)Blanda två delar hallonpuré med florsocker och färskosten
4)Värm en del av hallonen i en kastrull, smält gelatinbladen i de varma hallonen, rör ordentligt
5) Låt svalna en liten stund, häll sedan i gelatinblandningen i färskostblandningen
6)Vispa grädden och vänd ner den i hallonen.

Ställ kallt till den stelnar något innan den läggs som ett lager fyllning i en tårta eller servera i glas.
Denna mousse passar till blandannat chokladmousse.


Chokladmousse med färskost

Detta recept kommer från bloggen Baka baka lite kaka

150g choklad
100g färskost
2 dl grädde

1) Smält chokladen i grädden på låg värme, det får inte koka
2) Ställ kallt tills det svalnat helt, gärna över natten
3)Blanda i färskosten och vispa till önskat konsistens

Jordgubbsmousse
(Med insperation från bloggen Bagerskan)

200g jordgubbar
½ dl vatten
½ dl socker
100 g färskost (Kesella, Philiadelfiaost)
1 dl florsocker
4 gelatinblad
2 dl ovispad vispgrädde

1) Lägg gelatinbladen i blöt
2) Koka upp jordgubbar vatten och socker, koka tills jorgubbarna är mjuka
3) Blanda florsocker och färskost och 2/3 av jordgubbsmoset
4)Smält gelatinbladen i resterande jorgubbsmoset
5) Blanda samman gelatinet och färskostmoset
6)Vispa grädden och vänd i

Ställ kallt tills det stelnat. Jag hade svårt att få den att stelna, nästa gång tar jag ett gelatinblad till, eller så tar jag bort vattnet som jag kokade jorgubbarna i...

Lemoncurd grädde

3 dl grädde
160g lemoncurd

1)Vispa grädden
2) Rör lemoncurden och vänd i grädden.

Så enkelt och så gott!!!


After eight fluff
1 lager

3 dl vispgrädde
100 g mjölkchoklad
50 g After eight (ca 6 st)

1)Värm grädden i en kastrull så att den blir varm.
2)Hacka chokladen och häll den varma grädden över chokladen. Rör om tills all choklad smält.
3)Låt blandningen stå kallt i kylskåp minst två timmar tills den blivit ordentligt kall (gärna över natten).
4)Vispa till lagom tjock fyllning.

Päronmousse
Recept från bloggen Bakglädje

1,5 dl Kiviks päronkräm

2 msk marsanpulver
2 dl vispgrädde
10 droppar päronessens
2 konserverade päronhalvor
(grön pastafärg eller karamellfärg)

1)Blanda päronkrämen med marsanpulver.
2)Ha i päronessens och finhackade bitar av konserverade päron.
3)Färga eventuellt med lite grön pastafärg eller karamellfärg.
4)Vänd ner i vispad grädde.
5) Låt vila någon timme i kylskåpet

Vaniljkräm

(Recept från Leila)

5 dl mjölk, 3%
1 st vaniljstång
1.5 dl strösocker
7 st ekologiska äggulor
1.5 dl maizena
50 g mjukt smör

1) Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
2) Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
3) Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
4) Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.


Ganache

100g choklad per dl grädde. (Går att smälta vad som helst efter smak ex. skumtomtar, lakrits mm)

1) Värm grädden utan att den kokar.
2) Häll i chokladen och låt den smälta.
3) Ställ kallt, gärna över natten.
4) Vispa så tjock som du vill ha fyllningen.


Citronmousse
recept från bloggen Socker och mirakel

Saft av 3 citroner
150 g strösocker
2 1/2 dl vatten
3 gelatinblad
3 dl vispgrädde

1)Koka upp citronsaft med socker o vatten tills sockret har löst sig.
2)Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, krama efter 5 min ur bladen o vispa ner dem i den varma citronlagen.
3)Ställ ner kastrullen i iskallt vatten o vispa med jämna mellanrum tills citronblandningen är helt kall. 4)Vispa grädde o vänd ner i citronblandningen.
5)Låt stå i kylen minst 4 timmar före servering.