torsdag 8 september 2011

Hallongrottor

Idag har jag hunnit med att baka lite till kalaset nästa vecka. Eftersom att jag tycker om att baka ser jag födelsedagar som en chans att testa nya recept. Ibland blir det bra, men ganska ofta blir det inte som jag har tänkt mig och så blir jag nervös för att fikat inte ska vara gott när det väl ska serveras... Därför tänkte jag denna gång gå på en så klassisk kaka som hallongrottor, det kan man väl inte misslyckas med? Eller? Jag valde ett recept på minihallongrottor eftersom att det brukar bli ganska mycket fika till födelsedagar och då är det gott om man orkar med att smaka av flera sorter.


Jag kan berätta att man kan misslyckas med hallongrottor, några på varje plåt blev lite stora, med resultatet att de flöt ut över plåten tillsammans med sylten :) Men några blev "serveringsvänliga".

Hallongrottor
(Recept från Tasteline)

4 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl
1,25 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 krm salt
225 gram smör, kylskåpskallt
3 msk hallonsylt

1)Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Skär smöret i små bitar, häll ner det i mjölblandningen. Blanda till en deg med hjälp av en matberedare eller nyp ihop smör och mjöl med fingrarna. Arbeta snabbt så att smöret inte smälter.

2)Värm ugnen till 200 grader. Ställ upp knäckformar i papp på en plåt, eventuellt behövs två plåtar. Rulla små kulor av degen och tryck försiktig ut en grop med lillfingret. Lägg kakan i en knäckform och lägg en klick sylt i gropen.
3)Grädda kakorna i mitten av ugnen i 9-10 minuter. Låt svalna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar