Dessa cupcakes har jag varit sugen på att baka länge. Jag valde att göra en minivariant då de skulle serveras på dotterns kalas tillsammans med mycket annat, så att alla orkade av så mycket som möjligt. Då marängen är väldigt söt, så passade denna minivariant perfekt. Jag fick mycket maräng kvar, så nästa gång gör jag bara halva mängden i receptet. Det är många olika moment i receptet, men faktiskt var de inte så svåra att göra och framförallt var de goda :)
Leilas Hi hat cupcakes
Muffins
3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao av god kvalitet
1 nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
Maräng
6 st äggvitor, ekologiska
8.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 st citron, saften
Chocolate coating
350 g mörk choklad, av bra kvalitet, 70%
3 msk matolja
Muffins
1) Sätt ugnen på 175 grader.
2) Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3) Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.
4) Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5) Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).
6) Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7) Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
Maräng
8)Blanda äggvitor, strösocker, vaniljsocker och saft av citron i en rostfri bunke.
9) Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).
10) Rör först tills sockerkristallerna smält sedan vispa sedan till en fluffig maräng och tills det blir tydliga spår efter vispen. Marängen ska ha uppnått cirka 65 grader.
11) Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa (i maskin) tills den svalnat helt.
12) Använd en sprits med en rundtyll och spritsa marängen i toppformade spiraler på cupcakesen.
13) Låt stelna dem helt i kylen innan de doppas i choklad (se recept nedan).
Chocolate coating
14) Hacka chokladen och smält den i vattenbad (i en skål över kokande vatten) tillsammans med matoljan.
15) Häll över chokladen i en liten skål och låt svalna en aning.
16) Ta ut cupcakesen från kylen och doppa varje marängtopp i smält choklad. Pensla på mer choklad om det saknas någonstans.
17) Låt stelna på ett fat i kylen i cirka 30 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar