tisdag 4 oktober 2011

Kanelbullens dag :)

Idag har vi firat vår kära vän Kanelbullen med att baka just kanelbullar :) Jag var sugen på att testa en ny sort, men eftersom att det heter kanelbullens dag så måste det ju vara en bulle och kanel, så det finns ju inte så mycket plats för utsvävningar... Men jag valde iaf att smaksätta mina bullar med mörk choklad, och det både luktade och smakade ljuvligt. När jag bakar bullar i formar, så gräddar jag dem i muffinsplåten för att formarna ska behålla formen och inte tryckas ut. Bullarna växer på höjden istället och blir höga och vackra tycker i alla fall jag :)






Kanelbullar med choklad
ca 25 stora bullar

3 dl mjölk

50 g jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ägg
11dl vetemjöl

Fyllning
200g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 msk malen kanel
200g mörk choklad

1) Värm mjölken tills den är 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör (i mindre tärningar) och ägg.
2) Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
3) Blanda smör, socker och kanel till fyllningen. Hacka chokladen.
4) Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Knåda degen och kavla ut till en rektangulär platta. Bred på smörfyllningen och strö på hälften av chokladen. Rulla ihop till en rulle och skär ca 3-4 cm tjocka skivor och placera i formar som står i en muffinsplåt. Upprepa med den andra delen av degen.
5) Jäs under bakduk 20 min.
6) Pensla bullarna med ägg och strö pärlsocker över
7) Grädda i mitten av ugnen i 10 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar