Nu har verkligen hösten tagit ordentlig fart och vad passar väl då bättre än att göra hemmagjord nyponsoppa och mandelbiskvier. Jag har tidigare i veckan varit ute och slagits mot några nyponbuskar för att få med mig några nypon hem. Det är inte det lättaste kan jag säga, både jag och min jacka satt helt fast i buskarna vid flera tillfällen... Men när väl soppan stod klar för att ätas var det helt klart värt mödan.
Nyponsoppa
Receptet kommer från bloggen Söta Saker
Ta bort ändarna och kvistarna på nyponen, skölj nyponen. Torka nyponen i ugnen på en bakplåtspappersklädd plåt på lägsta värme länge (tog flera timmar för mig.)
4 1/2 dl torkade nypon
1 1/2 liter vatten
1 1/2 dl socker
Koka nyponen mjuka i vattnet (cirka 20 minuter), mixa sönder dem med stavmixer och sila blandningen. Koka upp igen och tillsätt sockret.
Eftersom att jag är laktosintolerant så kan jag inte äta mandelbiskvier från affären därför bestämde jag att jag skulle gör egna. Det var super enkelt och blev väldigt gott.
Mandelbiskvier
100g mandelmassa
1/2 dl socker
25g äggvita (ca ett ägg)
Sätt ugnen på 180 grader. Mixa mandelmassa och socker. Blanda i ägget och mixa till en slät smet. Spritsa ut smeten i små biskvier. Grädda i ca 5 min. tills biskvierna har fått färg.
Servera med vispad grädde...
Haha jag kan verkligen se det framför mig, hur du brottas mot taggbuskarna ;-) Allt för den goda sakens skull hihi ;-)
SvaraRaderaJa de som gick förbi kollade lite konstigt... Barnvagnen med ett pratande barn på ena sidan busken, hunden skällande på andra sidan busken och jag mitt i :) Har hört att man kan plocka nypon med en bärplockare, det testar jag nästa gång...
SvaraRadera